HATALI LAZER EPİLASYON UYGULAMASI SONRASI OLUŞAN CİLT YANMALARI KAPSAMINDA MANEVİ TAZMİNAT DAVASI
Davanın anahtarları:
TBK m.49 v.d. – Haksız fiillerden doğan borç ilişkileri kapsamında sorumluluk
HMK m. 199 – Belge
HMK m.202 – Delil başlangıcı
HMK m. 279 – Bilirkişi Açıklamalarının Tespiti ve Rapor
ÖZET
İşbu bilgi notunun konusu; lazer epilasyon hizmeti almak isteyen müvekkilin yanlış uygulama sonucunda vücudunda oluşan ağır cilt yanmalarından kaynaklanan ve müvekkilin bedensel bütünlülüğünün zedelenmesi sebebiyle duyduğu elem, keder, ızdırap neticesinde işlemi uygulayan güzellik merkezi çalışanına ve işletmecisine karşı açılan 100.000,00 TL değerli manevi tazminat davasıdır. Söz konusu alacak davamızda görevli mahkeme Tüketici Mahkemesi olup, davacının yerleşim yeri veya davalının yerleşim yeri ise yetkili mahkemedir. Tarafımızca takip edilen hukuki süreç sonunda davamızın kabulüne karar verilmiştir. Dava süreci şu şekilde vuku bulmuştur:
DETAY
Müvekkil, bir güzellik merkezi ile tüm vücut lazer epilasyon hizmeti kapsamında 12 seanslık bir anlaşmaya varmış olup, aralarında taksitli hizmet satış sözleşmesi imzalanmıştır. Müvekkil 10 seansını tamamlayıp, 11. Seansını almaya gittiği sırada güzellik merkezinde görevli kişi yanlış lazer epilasyon uygulamasında bulunarak müvekkilin cildini yakmıştır. Müvekkilin acı içerisinde defalarca bağırmasına rağmen, görevli kişi uygulamaya devam etmiştir. Seans tamamladıktan sonra müvekkil kendisini eve zor atmış olup, vücudunda epilasyona bağlı oluşan yanıklar, şişkinlikler, çizikler ve müvekkilin yaşadığı acı ailesi tarafından bizzat görülmüştür. Müvekkil ertesi gün ağrılarının geçmemesi sebebiyle bir devlet hastanesine gitmek zorunda kalmıştır. Burada düzenlenen genel adli muayene raporunda 1.derece yanıklar olduğu tespit edilerek müvekkile ilaçlar ve kremler reçete edilmiştir. Söz konusu kremleri kullanması ağrılarını ve vücudundaki yaraları geçirmediği için müvekkil Cerrahapaşa Tıp Fakültesi’ne gitmek zorunda kalmıştır. Burada verilen raporda yine müvekkilin vücudunda lazer sonrası yanık oluştuğu tespit edilmiş ve çeşitli kremler reçete edilmiştir. Tarafımızca iki hastane raporu da HMK m.199 uyarınca “belge” kapsamında dosyaya delil olarak sunulmuştur.
Diğer yandan, olay sonrasında güzellik merkezi çalışanlarına Whatsapp üzerinden ulaşmaya çalışan müvekkil bir cevap alamamış ve akabinde güzellik merkezine gittiğinde işlemi bizzat uygulayan çalışandan alaycı tavırlar görmüş ve dikkate alınmamıştır. Diğer çalışanlar ise müvekkile lazer başlığının kristalinin yeni değiştiğini, herkeste bu tarz yanmaların olduğunu asılsız bir şekilde iddia etmişlerdir. Müvekkilin burada gördüğü ilgisiz, alaycı ve küçümseyici tavırlar psikolojisini daha da fazla yıpratmıştır. Müvekkilin, kendisine yapılan haksız fiil neticesinde vücudunda oluşan epilasyon yanıkları ve çizikleri hayatını oldukça zorlaştırmış olup, tedavi amaçlı doktorun müvekkilin güneşe çıkmasını yasaklamasından dolayı tatile ve müzik festivali gibi etkinliklere gidememesi müvekkili manevi açıdan yaralamıştır. Bununla birlikte, üniversitede okuyan müvekkilin sınav haftasında ağrılarından dolayı ders çalışamaması, girdiği sınavlarda başarısız olması neticesinde derslerini alttan alması ve üniversite döneminin uzaması müvekkilin eğitim hayatını olumsuz etkilemiştir. Açıkladığımız üzere müvekkil, olay neticesinde duyduğu elem, keder, ızdırap nedeniyle ağır bir psikolojik bunalıma girmiştir.
Diğer yandan, talebimiz üzerine mahkeme tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Odasına müzekkere yazılarak davalıların odaya kayıtlı olup olmadıklarının, kayıtları var ise mahkemeye bildirilmesine ve SGK’ya müzekkere yazılarak davalıların çalışma ve iş yeri bilgilerinin mahkemeye bildirilmesine karar verilmiştir. İlgili bilgilerin tamamı mahkeme dosyasına celp edilmiştir.
Bununla birlikte, talebimiz doğrultusunda HMK m. 279. Maddesi kapsamında mahkemece verilen görevlendirme neticesinde İş Güvenliği Uzmanı ve Güzellik/Epilasyon Uzmanı tarafından dosyaya bilirkişi raporu sunulmuştur. İlgili Bilirkişi Raporuna göre davalılardan güzellik merkezinin işletmecisi %75, hatalı lazer epilasyon işlemini uygulayan çalışan %25 kusurlu bulunmuştur. Güzellik merkezinin işvereni olan davalının, ilgili cihazın periyodik kontrollerini, enerji(joule) ayarlarını yapmamış olması, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince bu ayarların doktor gözetiminde ayarlanması gerektiği ancak ilgilinin bu hususlarda üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle %75 kusurlu olduğu saptanmıştır. Hatalı işlem yapan çalışanın ise, mesleki deneyimini kullanamayarak yeterince bilgi sahibi olmadığı ve epilasyon cihazının enerji ayarını doğru yapamadığından bahisle %25 kusurlu olduğu saptanmıştır.
Dosyaya sunulan Genel Adli Muayene Raporları, müvekkilin vücudundaki yanma ve çiziklerin fotoğrafları, Whatsapp konuşma kayıtları, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kayıtları, SGK belgeleri ile bilirkişi raporları dikkate alınarak mahkeme tarafından müvekkil lehine 85.000,00 TL manevi tazminat miktarına hükmedilerek, davalıların kusuru oranında işbu manevi tazminat miktarını dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan alınarak müvekkile verilmesine karar verilmiştir. Bununla birlikte tüm yargılama gider, masrafları ve vekalet ücretinin de davalılardan alınarak müvekkile verilmesine karar verilmiştir.
Görüldüğü üzere, etkili ve doğru deliller sunularak ve açıklayıcı dilekçeler silsilesi sürdürülerek müvekkilin duyduğu elem, keder, ızdırap neticesinde hakkı olan manevi tazminat miktarını alması yönünde başarılı bir dava süreci yürütülmüştür. Lazer epilasyon uygulamalarında birçok tüketicinin hatalı uygulama neticesinde vücut bütünlüğünün zedelenmesi sık karşılaşılan bir problemdir. Bu kapsamda, tüketici hem maddi hem manevi açıdan zarar görmekte, zararlarının ise bir nebze de olsa telafi edilmesini istemektedir. Hukuk sistemimiz uğranılan maddi ve manevi zararların giderilmesi noktasında tüketicilerin hakkını korumakta olup, tüketicilerin bu gibi durumlarda yargı sistemine başvurmasını önermektedir.